Danie, które nieodzownie wiąże się z wiosną, a przy
okazji z Poznaniem? Do jego przygotowania potrzebne będą młode ziemniaczki, twarożek i świeży pachnący
szczypiorek? Wiecie już co będziemy
gotować? Oczywiście pyry z gzikiem! Ciepłe pachnące ziemniaczki z fantastycznym,
nieco ostrawym w smaku twarożkiem z przyprawami. Niebo na języku.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 6 młodych ziemniaków
- Twarożek chudy 250 gram
- Pęczek szczypiorku
- Śmietana 12%
- Sól, pieprz
Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w mundurkach,
aż będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy gzik. Do miseczki wkładamy
twarożek, śmietanę (ilość według uznania) oraz
posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli lubimy i
mamy pod ręką możemy dodać np. rzodkiewkę lub nieco czosnku. Wszystko razem
mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy z wody, nacinamy
w poprzek. Na to nakładamy gzik i podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz