Będąc dzieckiem uwielbialiście nutelle? Zwłaszcza wyjadać łyżeczką
ze słoika, kiedy dorosły nie widział? Bo my tak! Teraz trochę nam przeszło, ale
nadal z wielką chęcią wracamy niekiedy do tego smaku. Dla takich małych nutellowych łakomczuszków, jak my (:)),
specjalny przepis na roladę z nutella!
Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie
Ilośc porcji: 12
Składniki na ciasto:
- 100g drobnego cukru
- 100g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50g startej gorzkiej czekolady
- 16g cukru waniliowego
Składniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 5 łyżek nutelli
Składniki na polowę:
- 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 30 g masła
- My posypałyśmy z wierzchu jeszcze wiórkami kokosowymi.
Na początku oddzielamy białka od
żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dosypujemy cukier (my rozkładamy dodawanie na 3 porcje) i nadal ubijamy. Do tego dokładamy żółtka, nie
przestając ubijać. Na koniec, do powstałej masy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i
startą czekolade. Delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Nie używamy
miksera, by ciasto zachowało swoją puszystość. Mase przekładamy do wyłożonej
papierem formy do pieczeni. Pieczemy ok 12-15 minut w 180 stopniach. W czasie
pieczenia przygotowujemy ręcznik kuchenny, który rozkładamy na stole i
posypujemy lekko cukrem waniliowym. Ciasto po upieczeniu przekładamy do góry
nogami na ręcznik kuchenny, zdejmujemy papier i zawijamy roladę wzdłuż
krótszego boku. Czekamy ok 10-15 minut do lekkiego ostygnięcia.
Podczas czekania możemy
przygotować krem, wystarczy zmiksować serek z nutellą.
Lekko ostudzoną roladę delikatnie
rozwijamy, zdejmujemy z ręczniczka, smarujemy kremem i znów zawijamy. Wkładamy
na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem nakładamy polewę: masło z czekoladą
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas miesając. Następnie łopatką nakładamy do roladę. My posypałyśmy jeszcze z
wierzchu wiórkami kokosowymi, które są miłym kontrastem dla intensywnego smaku
kremu z nutelli. Smacznego!
Pomysł zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz