Strony

wtorek, 14 maja 2013

Rolada z nutellą

Będąc dzieckiem uwielbialiście nutelle? Zwłaszcza wyjadać łyżeczką ze słoika, kiedy dorosły nie widział? Bo my tak! Teraz trochę nam przeszło, ale nadal z wielką chęcią wracamy niekiedy do tego smaku. Dla takich małych nutellowych łakomczuszków, jak my (:)),  specjalny przepis na roladę z nutella!

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie
Ilośc porcji: 12

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 100g drobnego cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 50g startej gorzkiej czekolady
  • 16g cukru waniliowego
Składniki na krem:
  • 250g serka mascarpone 
  • 5 łyżek nutelli
Składniki na polowę:
  • 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 30 g masła 
  • My posypałyśmy z wierzchu jeszcze wiórkami kokosowymi.
Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie partiami dosypujemy cukier (my rozkładamy dodawanie na 3 porcje) i nadal ubijamy. Do tego dokładamy żółtka, nie przestając ubijać. Na koniec, do powstałej masy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekolade. Delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Nie używamy miksera, by ciasto zachowało swoją puszystość. Mase przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczeni. Pieczemy ok 12-15 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia przygotowujemy ręcznik kuchenny, który rozkładamy na stole i posypujemy lekko cukrem waniliowym. Ciasto po upieczeniu przekładamy do góry nogami na ręcznik kuchenny, zdejmujemy papier i zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Czekamy ok 10-15 minut do lekkiego ostygnięcia. 
Podczas czekania możemy przygotować krem, wystarczy zmiksować serek z nutellą. 
Lekko ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy, zdejmujemy z ręczniczka, smarujemy kremem i znów zawijamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem nakładamy polewę: masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas miesając. Następnie łopatką nakładamy do roladę. My posypałyśmy jeszcze z wierzchu wiórkami kokosowymi, które są miłym kontrastem dla intensywnego smaku kremu z nutelli. Smacznego!




Pomysł zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz