Większośc z Was sezon grillowy już pewnie dawno rozpoczęła.
My miałyśmy okazję dopiero w ten weekend skosztować dań z grilla. Dzisiaj
chciałyśmy zaprezentować Wam pierwsze danie z grilla na naszym blogu (choć zapewniamy, że na
pewno nie ostanie!) Są to delikatne szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami. Niezwykle smaczne, lekkie o delikatnym
unikalnym smaku!
Czas przygotowania: 25 minut (oraz 3h marynowania mięsa)
Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka
- Pół puszki brzoskwiń
- Jogurt naturalny około 150ml
- Łyżeczka soku z cytryny
- Przyprawa złocista do kurczaka
Mięso myjemy i tniemy na kawałki. Do miski wlewamy jogurt
naturalny, sok z cytryny i dodajemy
przyprawę złocistą do kurczaka. Przyprawy dajemy na tyle by jogurt zmienił kolor, ale mniej niż
pół opakowania, gdyż kurczak będzie później za słony. Wkładamy kurczaka do
marynaty i zostawiamy na około 3h. Jeśli nie mamy tyle czasu by mięso się marynowało, umieszczamy je w lodówce, wtedy szybciej złapie aromat przypraw. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i
kroimy na kawałki nieco większe niż kurczaka. Nakłuwamy na patyczki na przemian
brzoskwinie i kurczaka. Gotowe szaszłyki wkładamy w koszyk do grillowania i
kładziemy na przygotowany wcześniej grill. Grillujemy dość krótko często przewracając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz