Jakiś czas temu obejrzałyśmy film "Julie i Julia". Od razu zwariowalyśmy na jego punkcie. Mimo że postać Juli Child była nam znana, to nie zdarzało nam się sięgać do jej przepisów. Po obejrzeniu tego filmu postanowiłyśmy to koniecznie zmienić. Zakupiłyśmy książkę i z wielką werwą ruszyłyśmy do zgłębiania kolejnych nieprzebytych stron smaków Francji. Dzisiaj pierwszy przepis amerykańskiej ikony gotowania słynącej z kuchni francuskiej.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- Bulion ok. 750ml
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- Sól, pieprz
Zielone szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy
zdrewniałe końcówki. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy
i przelewamy zimną wodą. Odcinamy końcówki pączków z każdego szparaga, możemy
je później użyć do udekorowania zupy. Pozostałe szparagi rozcieramy blenderem,
aż powstanie krem. Utworzoną masę łączymy z bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym
ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem.
Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami
szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :)
Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać
ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz