Dziś przedstawiamy Wam ciasto naszego dzieciństwa. Żadna rodzinna impreza nie mogła się bez niego obejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :)
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 15
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
Krem:
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 g śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- woda do nasączenia biszkoptu
Robienia brzdąca zaczynamy od
upieczenia biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy stopniowo dodając
cukier, na sztywną pianę. Następnie dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę,
wodę i mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Powstałą masę przekładamy
na wcześniej wyłożoną papierem blachę. Pieczemy
17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Teraz zabieramy się za krem.
Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej przygotowanej wodzie i odstawiamy do
ostygnięcia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijam wraz z cukrem pudrem (
dodawanym stopniowo) i cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dodaję kakao,
mieszam. Na sam koniec dodaję ostudzoną żelatyną. Powoli mieszam wszystkie składniki.
Upieczony i przestudzony biszkopt
dziele na pół. Nasączam jedną część biszkoptu wodą i nakładam na niego połowę
kremu. Na to kładę kolejna część biszkoptu, ponownie nasączam wodą i układam
resztę kremu. Na wierzchu można zrobić wzorek widelcem. Gotowe ciasto powinno
poleżeć parę godzin w lodówce. Smacznego :)
Wygląda naprawdę kusząco. No i nazwę ma cudną!
OdpowiedzUsuń