„Jajecznica powinna mieć formę miękkich grudek – im
delikatniej i wolniej będziemy ją smażyć, tym będzie pyszniejsza i bardziej
miękka” – tak przygotowanie jajecznicy opisuje Julia Child w swojej książce
„Gotuj z Julią.” Spróbujemy opowiedzieć Wam jak taką pyszną i delikatną jajecznicę
otrzymać.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz
- Tosty
Jajka wbijamy do miski i lekko
ubijamy tak by białka i żółtka się połączyły. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę
pieprzu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, rozprowadzając go po całej
powierzchni. Na patelnie wlewamy masę jajeczną, pozostawiając w misce około 2
łyżek. Ogień zmniejszamy do małego i mieszamy delikatnie zeskrobując z dna
patelni delikatne grudki. Potrwa to kilka minut. Gdy jajecznica osiągnie
pożądaną gęstość zdejmujemy ją z ognia i dodajemy pozostałą część jajka – nada
to jajecznicy kremowej konsystencji. Można też dodać łyżkę masła. Całość
delikatnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz