Pyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać!
Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie
Ilość porcji: 12
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na mus:
- Ok 400g truskawek (mrożonych lub świeżych)
- 150g cukru pudru
- Kilka kropli soku z cytryny
- 18g żelatyny + woda
- 600 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie rolady zaczynamy od
zrobienia ciasta: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie
ciągle ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka, ubijamy.
Na zakończenie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy (najlepiej
ręcznie), aż składniki się połączą w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto
wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez 8
minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu ciasto przekładamy na
czystą ściereczkę posypaną cukrem waniliowym, tak by papier do pieczenia
pozostał na górze. Papier od razu odklejamy, a ciasto zawijamy w rulon ze
ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.
Teraz kolej na mus truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w przegotowanej wodzie.
Studzimy. Umyte truskawki wraz z cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel soku z
cytryny. Do powstałego musu dodajemy
przestudzona żelatynę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z musem truskawkowym
(mieszamy ręcznie dla uzyskania puszystości) i odstawiamy na chwilę do lodówki. Po
ostudzeniu ciasta rozwijamy je, nakładamy nasz mus truskawkowy i szybko zwijamy
z powrotem. Odkładamy na ok 1h do lodówki. Całość dla efektu można posypać
jeszcze cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego :)
Wspaniała rolada:) Nominowałam Waszego bloga do Liebster Award,zapraszam do zabawy,szczegóły u mnie
OdpowiedzUsuńhttp://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/