Szpinak i ser z
niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić
przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne
gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie!
Ilość porcji: 2 małe
Składniki:
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można zwiększyć tą ilość)
- Opakowania sera z niebieską pleśnią
- Ulubiony makaron
Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia wody na
makaron i ugotowanie go al dente. Czekając aż woda zacznie wrzeć obieramy cebule
i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i
wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się
chwilę podsmażymy dodajemy szpinak i czekamy do odparowania wody. Ser kroimy na
kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie
rozpuści. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty można dodać kapkę śmietany 12%.
Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Osoby, które nie przepadają za smakiem szpinaku, mogą spróbować
wariant na bazie pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz