Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia!
Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia
Ilośc porcji: 8
Składniki:
- Około 8 naleśników według tego przepisu.
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki gorącego mleka
- Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Farsz
- 2 opakowania szpinaku
- Ząbek czosnku
- 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków
- Masło
- Cebula
- Sól, pieprz
- 250g startego żółtego sera
Przygotowanie beszamelu:
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około
2 minuty na średnim ogniu. Czekamy do lekkiego spienienia powstałej masy.
Zdejmujemy z ognia i przekładamy do garnka. Dolewamy gorącego mleka energicznie
roztrzepując. Ponownie ustawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotujemy na
małym ogniu około dwóch minut ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie szpinaku:
liście płuczemy w zimnej wodzie i odcinamy ogonki. Gotujemy w osolonej wodzie
do 3 minut, aż całość zmięknie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy
delikatnie ręcznikiem i szatkujemy. Następnie podsmażamy krótko na maśle z
dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku.
Przygotowanie grzybów: Grzyby
czyścimy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy.
Czekamy aż masło przestanie się pienić i wsypujemy grzyby. Smażymy kilka minut. Grzyby
początkowo powinny wchłonąć masło, a kiedy się przyrumienią „oddać”. Dodajemy połowe
łyżki siekanej cebuli, sól i pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia.
Naczynie do zapiekanek smarujemy
niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma łyżkami żółtego sera. Mieszamy szpinak
i grzyby oraz ½ szklanki sosu. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w
rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich
naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu i posypujemy startym żółtym
serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez około 25-30 minut, aż wierzch
naleśników się zarumieni.
Również mam książkę Julii :) Muszę wypróbować kilka przepisów - Wasze danie mnie zachęciło jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńŚciskam Was cieplutko!
Smaczne naleśniki.
OdpowiedzUsuńJadł może ktoś zamiast pieczarek to z grzybami?
OdpowiedzUsuń