Dzisiaj propozycja przypadnie do gustu wielbicielom ostrych,
meksykańskich smaków. Placki do tortilli z ostrym farszem z mięsa
mielonego, czerwonej fasoli, papryki i pomidorów. Całości dopełnia sałata i sos
w postaci jogurtu naturalnego. Jeśli jednak ktoś nie lubi ostrych dań,
wystarczy zmniejszyć ilość przyprawy i mamy bardzo smaczny, intensywny w smaku
obiad dla całe rodziny.
Czas przygotowania:
25 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 placki do tortilli (można użyć gotowych lub zrobić według tego przepisu)
- 500g mięsa mielonego
- Puszka czerwonej fasoli
- Puszka pomidorów w kawałkach
- 2 cebule (mogą być jasne lub czerwone)
- 2 ząbki czosnku
- Papryka
- Jogurt naturalny
- Mix sałat
- Przyprawa do kuchni meksykańskiej
Cebule obieramy, przecinamy na pół i kroimy w plasterki. Na
patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy na to pokrojoną cebulę, chwilkę podsmażamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost na patelnie. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w
paski, dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilę smażymy, uważając by czosnek się
nie przypalił. Dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy. My dajemy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do
kuchni meksykańskiej, jednak każdy musi wyczuć ilość przyprawy optymalnej dla
niego. Należy pamiętać, że jedząc cały posiłek smak mięsa zostanie złagodzony przez
sałatę i jogurt. Wszystkie składniki na
patelni smażymy, a w tym czasie otwieramy puszkę z czerwoną fasolą. Wylewamy ją
na sito i przepłukujemy wodą, aby usunąć ciemny sok.
W momencie, gdy mięso będzie już usmażone wrzucamy na patelnie pomidory
z puszki oraz czerwoną fasolę. Całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie
na połowę podgrzanego placka nakładamy mięsny farsz. Na to wykładamy sałatę i
zamykamy placek. Podajemy na ciepło wraz z jogurtem naturalnym w sosjerce.
Polewamy placki i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz