Szybka przekąska ze szparagami w
roli głównej? Nic prostszego. Wystarczy szparagi i opakowanie gotowego ciasta
francuskiego. Jeśli mamy w lodówce to możemy dorzucić trochę sera i wędliny. Pięć
minut przygotowania, kwadrans w piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu,
przekąskę lub kolacje.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 12 zielonych szparagów (około pół pęczka)
- 6 plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej)
- 6 kawałków żółtego sera
Ciasto francuskie rozwijamy i
rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na
cieśnie układamy po skosie kawałek szynki, na to dwa szparagi i kawałek sera.
Jeśli nie mamy akurat wędliny, ani sera zwyczajnie te składniki omijamy. Ciasto zawijamy do siebie przeciwległymi końcami i mocno dociskamy. Wkładamy na
15 minut do piekarnika na 200 stopni (ciasto należy obserwować, bo niekiedy
starczy już 10 minut by całość się upiekła). Podajemy i zajadamy na ciepło :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz