Risotto jest daniem typowo włoskim o wielu odsłonach.
Podstawą każdej potrawy jest lekko
podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub
orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez
drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo
proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników,
ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna,
więc idealnie nadaje się również dla dzieci.
Czas przygotowania: 30 minut
- 3/4 szklanki ryżu
- 1,5 szklanki bulionu*
- 4 parówki
- puszka groszku
- pół cebuli
Cebule obieramy i
bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy nieco
oliwy i podsmażamy przygotowaną cebulę. Parówki kroimy w kostkę i wrzucamy na
patelnię. Całośc chwilkę podsmażamy po czym dorzucamy ryż. Smażymy jakieś 5
minut, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy bulionem i przykrywamy zostaiając na
kwadrans. Po tym czasie podnosimy przykrywkę i
mieszamy potrawę. Sprawdzamy, czy ryż jest twardy. Jeśli ryż potrzebuje jeszcze
chwili na gotowanie, zostawiamy go na patelni pod przykrywką, dolewając bulionu jeśli zajdzie
taka potrzeba. Kiedy ryż będzie już miękkotwardy (:)) to
dorzucamy groszek. Mieszamy i nakładamy na talerze. Zajadamy na
ciepło.
Natknęłaś mnie dziś na risotto. Tylko, że z marchewką, groszkiem, kukurydzą, odrobinką kalafiora i masą zielonej pietruszki.. Już pachnie :)
OdpowiedzUsuń