Kiedy
przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę ogórkową, czy sałatkę warzywną
warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi
domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że
mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić!
Ilość porcji: około 6 litrowych słoików
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 3 kg ogórków do kiszenia
- porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście
- czosnek polski
- ziarenka gorczycy
- sól
Na
dno słoika układamy łodygi od kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy
pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy
kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy
1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w
chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz