Strony

czwartek, 1 sierpnia 2013

Pijak


Dzisiaj chciałybyśmy zdradzić Wam nasz kolejny rodzinny sekret, a mianowicie przepis na przepyszne ciasto o wdzięcznej nazwie Pijak:-) Nazwa wywódzi się stąd, że ciasto... "pije". Jak mu pozwolimy to wódkę :-)a jak nie to bezalkoholową herbatę. W obu wersjach jest wyśmienity i warty grzechu!





Czas przygotowania: 1,5 h

Ilość porcji: duża blacha ciasta

Składniki:                                                        
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki suchego maku
  • 1 margaryna
  • aromat migdałowy
Masa:




  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • 1 margaryna
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cappuccino (my dodajemy orzechowe)                        
+ wódka lub herbata do nasączenia ciasta ( w zależności od tego, czy ciasto będą jadły dzieci :))

Polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki margaryny
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • + paczka biszkoptów (mogą być wyschnięte)



               

Przygotowanie ciasta, rozpoczynamy od ubicia całych jajek z cukrem na puszysta masę. Następnie po kolei dodajemy resztę składników ciasta ciągle miksując ( na małych obrotach, by dobrze połączyć wszystkie składniki) Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez ok 45 min w 175 stopniach celcjusza.

Podczas, gdy ciasto się piecze bierzemy się za przygotowanie masy do naszego ciasta. Rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mleko wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż nie uzyskamy zbitej, jednolitej masy. Pamiętamy by budyń często mieszać, inaczej się przypali. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie margarynę ucieramy, czyli łączymy mikserem na wolnych obrotach z cukrem (margarynę najlepiej rozdrobnic najpierw na mniejsze kawałki lub wyjąc wcześniej z lodówki by była miękka). Następnie dodajemy przestudzony już budyń oraz 2 łyżki cappuccino. Wszystko razem miksujemy.

Polewę robimy na samym końcu, tuż przed polaniem ciasta: wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do osiągnięcia lejącej polewy.
Gotowe, upieczone ciasto mocno nasączamy wódką (ewentualnie mocną herbatą), na wierzch nakładamy przygotowaną masę. Następnie bierzemy biszkopty, każdy z osobna moczymy w wódce/herbacie i układamy na masie. Na koniec by ciasto było jeszcze smaczniejsze nakładamy polewę. Smacznego :)









3 komentarze:

  1. Zgadzam się również..pyszne ciasto..dawno takiego nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Pijaka (to ciasto oczywiście ;)). Nadaję mu formę tortu. Dokładam warstwę ciasta z kokosem i przepyszną konfiturę morelową. Robię na wielkie okazje, bo trochę się trzeba napracować. Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń