Strony

niedziela, 4 sierpnia 2013

Pstrąg na parze


Ryby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku  i konsumpcji!:)





Ilość porcji: 2


Czas przygotowania: 1h  (z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje „leżakowanie” ryby i uparowanie jej)


Składniki:
  • 2 pstrągi 
  • Cytryna
  • Majeranek 
  • Sól ziołowa
  • Pieprz
  • + młode ziemniaczki jako dodatek do ryby.

Pstrągi dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Delikatnie skrobiemy z wierzchu by oczyścić skórę (pstrągi mają bardzo delikatne łuski i niektórzy kucharze w ogóle odradzają jej skrobanie, my jednak zawsze staramy się nieco oczyścić skórę). Całą rybę delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Z wierzchu oraz w środku sypiemy pstrągi delikatnie majerankiem. Do środka wkładamy koperek oraz plasterki cytryny. Odkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie układamy pstrągi w misce od parownika. Jako dodatek możemy w kolejnej misce dodać oczyszczone młode ziemniaczki. Ustawiamy parownik na 20-25 minut i czekamy. W między czasie możemy przygotować sos czosnkowy lub koperkowy jako dodatek do ryby.  Po tym jak parownik da znam znać, że minął czas wykładamy jedzenie na talerz. Ryby wraz z dodatkami podajemy od razu po przygotowaniu :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz