Ryby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy
zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę
przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i
smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku i konsumpcji!:)
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 1h (z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje „leżakowanie” ryby i uparowanie jej)
- 2 pstrągi
- Cytryna
- Majeranek
- Sól ziołowa
- Pieprz
- + młode ziemniaczki jako dodatek do ryby.
Pstrągi dokładnie myjemy i
czyścimy w środku. Delikatnie skrobiemy z wierzchu by oczyścić skórę (pstrągi
mają bardzo delikatne łuski i niektórzy kucharze w ogóle odradzają jej
skrobanie, my jednak zawsze staramy się nieco oczyścić skórę). Całą rybę delikatnie
oprószamy solą i pieprzem. Z wierzchu oraz w środku sypiemy pstrągi delikatnie
majerankiem. Do środka wkładamy koperek oraz plasterki cytryny. Odkładamy na
pół godzinki do lodówki. Następnie układamy pstrągi w misce od parownika. Jako
dodatek możemy w kolejnej misce dodać oczyszczone młode ziemniaczki. Ustawiamy
parownik na 20-25 minut i czekamy. W między czasie możemy przygotować sos
czosnkowy lub koperkowy jako dodatek do ryby.
Po tym jak parownik da znam znać, że minął czas wykładamy jedzenie na
talerz. Ryby wraz z dodatkami podajemy od razu po przygotowaniu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz