Zimą, gdy za oknem śnieg i mróz fantastycznie się sięga po własnoręcznie
przyrządzone przetwory. Takie słoiki dżemów, czy konfitur są dużo zdrowsze niż
gotowe, gdyż nie zawierają rozmaitych zagęszczaczy czy różnych E. Ponadto
przypominają nam ciepłe promienie słońca i letnie dni. Smakują zawsze wyśmienicie,
nieporównywalnie lepiej niż słoiki sklepowe. Umieszczamy w nich nie tylko
sprawdzone owoce i znane nam proporcje słodkości, ale też odrobinę miłości.
Jednak by w chłodne wieczory delektować się np. konfiturą morelową, za jej
przyrządzenie trzeba zabrać się już dzisiaj. Oto bardzo prosty przepis na
pyszne konfitury morelowe.
Ilość porcji: 2 słoiki
Składniki:
- 1kg wypestkowanych moreli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki wody
Morele myjemy dokładnie pod
bieżącą wodą i wyjmujemy pestki. Następnie umieszczamy na głębokiej patelni i
podsypujemy cukrem oraz podlewamy wodą. Ilość cukru można zmieniać w zależności
od słodkości owoców. Ustawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy aż woda zacznie lekko wrzeć, zmniejszamy ogień. Zostawimy na około 2 godzin aby „pykało”. Co jakiś czas mieszamy. Woda, którą
dolaliśmy powinna się w tym czasie zredukować. Przygotowujemy suche i czyste
słoiki (my zawsze przed nałożeniem konfitur, czy dżemów umieszczamy je w
zmywarce by mieć pewność co do ich czystości). Po około dwóch godzinach gorące konfitury
nakładamy do słoików, wycieramy brzegi i zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry
dnem. Odczekujemy jakieś pół godzinki i gotowe! Proponujemy jeszcze opisać
nasze konfitury, by zimą nie pomylić przetworów. Warto również napisać datę
przyrządzenia.
jejciu pychota.. To naprawdę takie proste? Prawe samo się robi? Jakoś wierzyć mi się nie chce.. A co ze skórkami? One miękną i trafiają do słoika także?
OdpowiedzUsuń