Strony

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Konfitury morelowe


Zimą, gdy za oknem śnieg i mróz fantastycznie się sięga po własnoręcznie przyrządzone przetwory. Takie słoiki dżemów, czy konfitur są dużo zdrowsze niż gotowe, gdyż nie zawierają rozmaitych zagęszczaczy czy różnych E. Ponadto przypominają nam ciepłe promienie słońca i letnie dni. Smakują zawsze wyśmienicie, nieporównywalnie lepiej niż słoiki sklepowe. Umieszczamy w nich nie tylko sprawdzone owoce i znane nam proporcje słodkości, ale też odrobinę miłości. Jednak by w chłodne wieczory delektować się np. konfiturą morelową, za jej przyrządzenie trzeba zabrać się już dzisiaj. Oto bardzo prosty przepis na pyszne konfitury morelowe.








Czas przygotowania: 2,5h                                       
Ilość porcji: 2 słoiki  
















Składniki:
  • 1kg wypestkowanych moreli
  • ¾ szklanki cukru                                                        
  • ¾ szklanki wody
Morele myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i wyjmujemy pestki. Następnie umieszczamy na głębokiej patelni i podsypujemy cukrem oraz podlewamy wodą. Ilość cukru można zmieniać w zależności od słodkości owoców. Ustawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy aż woda zacznie lekko wrzeć, zmniejszamy ogień. Zostawimy na około 2 godzin aby „pykało”. Co jakiś czas mieszamy. Woda, którą dolaliśmy powinna się w tym czasie zredukować. Przygotowujemy suche i czyste słoiki (my zawsze przed nałożeniem konfitur, czy dżemów umieszczamy je w zmywarce by mieć pewność co do ich czystości). Po około dwóch godzinach gorące konfitury nakładamy do słoików, wycieramy brzegi i zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem. Odczekujemy jakieś pół godzinki i gotowe! Proponujemy jeszcze opisać nasze konfitury, by zimą nie pomylić przetworów. Warto również napisać datę przyrządzenia.













1 komentarz:

  1. jejciu pychota.. To naprawdę takie proste? Prawe samo się robi? Jakoś wierzyć mi się nie chce.. A co ze skórkami? One miękną i trafiają do słoika także?

    OdpowiedzUsuń