Sałatka
ta powstała, gdyż miałyśmy ochotę na coś lekkiego, a zarazem
nieco słodkiego. Postanowiłyśmy wykorzystać sałaty z lodówki,
kurczaka z zamrażalki i zrobić sobie sałatkę ze słodkim miodowym
sosem. Wyszło całkiem nieźle, ale żeby ocenić trzeba spróbować
Zatem do dzieła!
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- Garść mieszanki sałat
- 1,5 pomarańczy
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- Przyprawy: tymianek, sól, pieprz
Kurczaka kroimy w małe
plastry. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Podsypujemy
tymiankiem i zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy.
Mięso zostawiamy na chwilę w marynacie. Pestki słonecznika prażymy
na patelni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i obieramy. Wycinamy
kawałki owoców bez skórek zachowując sok, który wycieknie
podczas tej czynności. Przygotowujemy dip: miód, oliwę i sok
pomarańczowy mieszamy razem. Mięso odsączamy z marynaty i smażymy
na patelni na odrobinie oliwy. Podczas smażenia dodajemy masło.
Mieszankę sałat umieszczamy na talerzu układając na nich
pomarańcze oraz kurczaka. Całość obsypujemy pestkami oraz
delikatnie polewamy sosem. Zajadamy!
piękne połączenie...pyszne w smaku i cieszy oczy!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńa jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuń