Weekend w domu zawsze obfituje w spotkania z bliską i dalszą rodziną. A jak tu umawaić się z bliskimi bez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym owocem i powinno wyjść równie smaczne!
Ilość porcji: blacha 26cm x 12 cm
Czas przygotowania 30 minut + 60 minut pieczenia
- 2 gruszki
- ¼ kostki masła
- 1 szklanka cukru*
- Niecałe opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 4 jajka
- 1 ½ szklanki mąki*
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ tabliczki czekolady
- ¼ szklanki wody
*Na zdjęciu widać jakby tych produktów było więcej ale są one
po prostu przedstawione w małych szklankach
Masło, cukier, cukier waniliowy
oraz kakao rozpuszczamy na małym ogniu w niewielkim rondelku. Do tego dolewamy olej oraz ¼ szklanki wody.
Dokładnie mieszamy oraz zostawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając
białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Kiedy masa kakaowa ostygnie dodajemy
kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Mieszamy ręcznie by nie utracić puszystości ciasta. Gruszki dokładnie
myjemy, obieramy oraz usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto wylewamy do formy,
wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Układamy owoce w cieście, usuniętymi
gniazdkami do dołu. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu
posypujemy czekoladą utartą na wiórki.
Przepis zaczerpnięty z czasopisma "Smaki Życia" nr 9/3013
Bardzo fajne ciasteczko , dziekuje w imieniu swoim i łakomej rodzinki :)
OdpowiedzUsuń