Strony

sobota, 31 sierpnia 2013

Pulpety w sosie koperkowym

Dzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku.



Składniki:
Na pulpety
  • 500g mięsa mielonego z indyka  
  • Jajko (fantastyczną promocję na jajka: 20 sztuk za 7 złoty znajdziecie TUTAJ)
  • Około 70g  bułki tartej
  • Soł i pieprz
Na sos
  • Pęczek koperku
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki
  • 150g śmietany 12% 
  • Sól i pieprz
Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki umieszczamy w misce i intensywnie mieszamy. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Następnie formujemy pulpety i układamy w misce do gotowania na parze. Jako dodatek do pulpetów możemy w parowniku umieścić ziemniaki. Nastawiamy na 20-25 minut w zależności od wielkości pulpetów. W między czasie przygotowujemy sos. Koperek myjemy i siekamy na drobne kawałki. Jeśli ktoś nie lubi twardych części można wcześniej oddzielić gałązki i posiekać tylko drobne liście. Wówczas sos będzie smaczniejszy:). W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dorzucamy mąkę i robimy zasmażkę. Zmniejszamy gaz i dolewamy śmietanę z dodatkiem odrobiny wody. Wrzucamy koperek i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut, pilnując by sos się nie przypalił. Pulpety wyciągamy na talerz i podajemy na ciepło. Sos można podać osobno lub od razu polać pulpeciki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz