Składniki:
Bułeczki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 3 łyżki oliwy
- 30g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 8 małych cebul
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
Najpierw przygotowujemy zaczyn:
do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i mniej więcej 50 ml ciepłego mleka (nie
można wlać gorącego bo zabijemy drożdże). Wszystkie składniki mieszamy,
przykrywamy ściereczką i dostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie nasz zaczyn powinien
być wyrośnięty i puszysty. Wlewamy do niego mleko, dodajemy sól i resztę mąki,
mieszamy. Dodajemy olej i dalej mieszamy składniki. Blat podsypujemy mąką,
wykładamy nasze ciasto i wyrabiamy do momentu gdy ciasto będzie się odklejało od
ręki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy farsz. Na
patelni z oliwą dusimy na małym ogniu cebule, wcześniej obraną i pokrojoną w
cienkie pół talarki. Cebule smażymy aż osiągnie ładny złoty kolor. Następnie
możemy ją nieco doprawić i zostawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto
dzielimy na 8 w miare równych części. Każdą części rozkładamy palcami na płasko,
a następnie robimy gniazdko ( środek cieńszy, a brzegi grubsze). Układamy je na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia i napełniamy farszem cebulowym. Brzegi
smarujemy wodą. Następnie wstawiamy bułeczki na około 15 minut do piekarnika
nagrzanego na 200 stopni. Smacznego!
pyszne, może uda mi sie zrobić :)
OdpowiedzUsuńCudowne :) Uwielbiam bułeczki z cebulką :)
OdpowiedzUsuń