Dzisiejsza propozycja to żeberka
duszone w ziołach według przepisu Magdy Gessler. Został on wykorzystany w 3 sezonie Kuchennych Rewolucji. My dokonałyśmy nieco
modyfikacji w tym przepisie, mianowicie zamiast wina używamy wody oraz
ograniczyłyśmy ilości czosnku. Ostrzegamy również, że żeberka według tego
przepisu wychodzą bardzo, ale to bardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich
fanek pikanterii. Całkowicie nie
odpowiednie dla osób, które nie lubią ostrych potraw oraz dzieci.
Ilość porcji: 4
- 1,5kg żeberek
- Kilka ząbków czosnku ( oryginalnie główka)
- 4 łyżki ostrej papryki
- 4 łyżki słodkiej papryki
- 4 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki octu winnego i 80ml wody ( oryginalnie 100ml wytrawnego wina białego)
- Sól i pieprz
Żeberka myjemy pod bieżącą wodą i
kroimy na dogodne dla nas kawałki. Smarujemy pieprzem, solą i majerankiem. W moździerzu
ucieramy słodką paprykę, ostrą i pastę pomidorową. Dolewamy do tego wina lub
naszą modyfikację w postaci octu winnego z wodą. Mieszamy wszystko, a następnie
smarujemy kawałki naszych żeberek. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek kroimy
w paseczki i układamy między kawałkami żeberek. Do naczynia można wlać jeszcze nieco
wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co
jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z
ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami.
Przepis na pyszne i soczyste żeberka znajdziecie również na stronie http://gotowanie-jest-dla-wszystkich.pl/zeberka-trojkaty-pieczone-w-woreczku/ Idealne na obiad. Podane z surówką z czerwonej kapusty. Polecam i życzę smacznego
OdpowiedzUsuń