Podczas przygotowania imprezy rodzinnej
musiałyśmy przygotować sobie szybki obiad. Pierwszy pomysł w
głowie: hamburgery. Szybkie do przygotowania i pyszne w smaku, a przy
tym znacznie zdrowsze niż te z jakiejkolwiek sieci fast foodów :)
Szczerze polecamy!
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 100g żółtego sera
- garść bułki tartej
- cebula
- jajko
- pomidor
- kilka ogórków konserwowych
- sałata masłowa
- 5 bułek
- sól, pieprz, ketchup, majonez
Mięso mielone mieszamy z
jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki
tartej oraz doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Mieszamy
wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy
kotlety wielkości bułek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bułki
rozkrajamy na pół. Spodnią stronę posypujemy startym żółtym
serem. Wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na
5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści a
boki staną chrupiące. Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki
układamy sałatę, usmażone mięso, majonez lub ketchup, pomidor,
ogórki i wierzchnią stronę bułki. Jemy koniecznie na ciepło.
Smacznego.
Domowe burgery są zawsze świetnym rozwiązaniem. Uwielbiam, ale znacznie częściej wykorzystuję do nich czerwone mięso.
OdpowiedzUsuń