Dzisiaj przepis na bardzo pyszne, chrupiące nuggetsy w
panierce z chipsów. Zajadane koniecznie na ciepło z dodatkiem sosu śmietanowego
lub ketchupu są istnym cudem kulinarnym. Szybkie i proste w przygotowaniu!
Ostrzegamy jednak, że nie można przestać ich podjadać!
Składniki:
Nuggetsy
- Dwa jajka
- Opakowanie chipsów o ulubionym smaku
- Olej do smażenia
- Przyprawa złocista do kurczaka
Sos śmietanowy
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki majonezu
- Sól ziołowa
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy
w paski. Podsypujemy nieco przyprawą. Jajka rozbijamy i rozrabiamy widelcem.
Chipsy wsypujemy do woreczka i przy pomocy tłuczka rozbijamy jak
najdrobniej. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kurczaka maczamy w jajku, a
następnie w panierce. Następnie umieszczamy na gorącym tłuszczu. Po chwili
przewracamy i tak do momentu usmażenia wszystkich boków. Wykładamy na ręcznik
papierowy, odsączamy i podajemy na ciepło z sosem :)
Niezbyt zdrowy, ale ciekawy pomysł ;) Co prawda do smażenia na głębokim tłuszczu nic nie mam, byle tylko był to olej rzepakowy, który jest najzdrowszym z tłuszczów, ale drugiego smażenia chipsów moja wątroba by chyba nie zniosła ;)
OdpowiedzUsuń