Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować
bardzo nietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w
tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi go mięso z kurczaka w przyprawie kebab,
sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa) i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku
zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po
upieczeniu. Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite
danie, które można zajadać bez końca :)
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,
- szklanka mąki
- sól
- łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Łyżka wody
- 2 łyżki ketchupu
- Oregano, bazylia
Farsz:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Pomidor
- Ogórek
- Papryka
- Kapusta pekińska
- Cebula
- Oliwa
- Przyprawa kebab
Przygotowanie ciasta: Drożdże
rozpuszczam w szklance ciepłej wody. Uważamy by nie była za gorąca bo to
zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz
wcześniej przygotowaną wodę z drożdżami. Składniki intensywnie mieszamy łyżką lub
widelcem. Blat posypujemy mąką. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą
i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być sprężyste i lekko ciągnące. Następnie
odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu: W miseczce mieszamy
wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty dolewamy wody, a w przypadku zbyt lejącego koncentrat.
Farsz: W czasie, gdy ciasto
nam rośnie możemy zając się farszem. Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i
polewamy oliwą. Następnie posypujemy przyprawą i zostawiamy na co najmniej 20
minut w lodówce. W między czasie myjemy ogórka, paprykę, pomidora i sałatę.
Następnie pomidora, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Odrywamy liście z sałaty
pekińskiej i również drobno kroimy. Cebule obieramy i kroimy w paseczki. Jeśli
ktoś nie przepada za jej smakiem może ją pominąć.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w
określony kształt. Następnie smarujemy pomidorowym sosem. Umieszczamy pizzę na
około 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. W czasie, kiedy pizza jest
w piekarniku smażymy mięso na złoty kolor. Po wyjęciu pizzy posypujemy ją
ciepłym mięsem, następnie kapustą, a na końcu ulubionymi warzywami. Jeśli mamy
w rodzinie osoby, które np. nie lubią pomidorów można ćwiartkę zostawić bez. Na
końcu polewamy ulubionym sosem i zajadamy póki podkład i mięsko ciepłe:)
Pomysłowe :) Bardzo mi się podoba taka forma pizzy :) Masz rację oryginalnie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.basinepichcenie.blox.pl
Genialny przepis,zamawiamy taką pizzę w naszej ulubionej pizzerii, ale nie spodziewałam się,że uda się mieć na nią przepis,z pewnością zrobię,świetne,pozdrawiam ciepło. (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Jak dla mnie, wygracie konkurs, trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuń