Sezon na dynie w pełni więc
dzisiaj kolejne danie z tym wspaniałym warzywem. Nasza propozycja to placuszki
dyniowe smażone na patelni, podawane z cukrem pudrem i śmietaną. Szybkie,
pyszne danie idealne na jesienne dni.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500g dyni startej na dużych oczkach
- 6 łyżek mąki pszennej
- Szczypta soli
- 1 jajko
- Olej do smażenia
- Dodatki: cukier puder, jogurt naturalny lub śmietana
Dynie trzemy na dużych oczkach.
Następnie dorzucamy do niej mąkę oraz żółtko z jajka. Doprawiamy nieco solą,
można dorzucić również imbir lub gałkę muszkatołową. Mieszamy. Białko z jajka
ubijamy na sztywną pianę i delikatnie przekładamy do dyni, ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placuszki na złoty kolor. Odsączamy na
ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem
jogurtu czy śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz