Ostatnio przez przypadek
zawędrowałam na blog Fabryka kulinarnych
inspiracji. Zauroczył mnie tam przepis na szpinak w cieście serowym. Przyznam
się szczerze, że postanowiłam go wypróbować. Wkrótce nadarzyła się idealna okazja
w postaci babskiej imprezy Olki. Zabrałam się zatem do roboty. Wprawdzie obawiałam
się ciasta, jak będzie się wałkować i czy da rade powycinać odpowiednio, ale
wyszło idealnie. Bez żadnego problemu dało się wałkować i formować z
niego pożądane kształty. Farsz natomiast przyrządziłam całkowicie samodzielnie.
Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło przepyszne ciasto serowe z
fantastycznym nadzieniem szpinakowym. Na imprezie wszyscy zajadali z wielkim apetytem,
a poszczególne kawałki znikały w tajemniczy sposób :)
Składniki:
Ciasto:
- 250g margaryny
- 250g ricotty
Farsz:
- Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
- 100g fety
- 140g suszonych pomidorów w oleju
- Jajko
- Cebula
- Czosnek
- Sól, pieprz
Margarynę posiekać nożem i
wyłożyć na podsypany mąką blat. Następnie dodać mąkę wraz z serem. Wyrobić
ciasto. Zawinąć z folię spożywcza i umieścić
w lodówce na jakieś 20 minut. W między czasie przygotować farsz. Cebule
obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na patelni. Po chwili
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy rozmrożony szpinak.
Całość chwilkę dusimy na patelni. Suszone pomidory kroimy w paski i dorzucamy
do szpinaku. Fetę rozdrabniamy i dorzucamy do farszu, całość mieszamy.
Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wyłączamy gaz i wrzucamy jajko,
delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykrajamy paski.
Na każdy nakładamy farsz i zawijamy w rurkę. Układamy w formie do tarty
rozpoczynając od brzegów. Kolejne kawałki dołączamy do poprzednich i zawijamy
jak muszla ślimaka do środka formy. Po wyłożeniu całej formy pieczemy 40 minut
w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło.
Juz sobie wyobrazam ten smak! Kojarzy mi sie z burkiem, ktorym zajadalam sie w Chorwacji :)
OdpowiedzUsuńZ sosem czosnkowym musi smakować rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Notuję do wypróbowania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Mmm a ciasto serowe brzmi wprost obłędnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńsuper forma podania! ;)
OdpowiedzUsuń