Był już przepis na bulion drobiowy, czas na wersje dla
wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie
na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj
stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem
warzywnym, a w niektórych przypadkach
będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa.
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- Kawałek selera
- Pół pora
- Cebula
- Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy,
Włoszczyznę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Układamy w
garnku i zalewamy wodą (na tą ilość warzyw dopełniłyśmy garnek do około 3
litrów). Kładziemy na gaz. Cebule opalamy na brązowy kolor nad gazem. Jeśli nie
mamy kuchenki gazowej to podsmażamy na patelni pokrojoną w ćwiartki lub opalamy
nad świeczką (uważając by nie używać aromatyzowanej). Dorzucamy do garnka. Wrzucamy
również kilka ziarenek pieprzu, nieco soli i jeśli lubimy liść laurowy.
Zostawiamy na małym ogniu by pykało sobie na co najmniej godzinkę. Po tym
czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z makaronem i pietruszką
lub używamy do innych potraw.
Piękny głęboki kolor bulionu, prawie czuję aromat.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, musi cudnie smakować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy bulion!
OdpowiedzUsuńA nie tam te kostki smakowe...
pozdrawiam
www.tysiagotuje.pl
To samo chciałam napisać, że kolor naprawdę wyszedł cudowny... ja wprawdzie wolę bulion drobiowy, ale i warzywny też czasem zdarza mi się robić
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.basinepichcenie.blox.pl