Dzisiaj przepis na słodko. Pyszne ptysie z kremem
śmietanowo-czekoladowym. Delikatne ciasto z fantastycznym, nieco gorzkawym posmakiem
nadzienia. Palce lizać!
- Szklanka słodkiej śmietanki kremowej
- 80 gram twardej gorzkiej czekolady (niecała tabliczka)
- Łyżeczka cukru pudru + cukier do posypania gotowych ptysi
- Łyżeczka naturalnego cukru waniliowego
- Łyżeczka zagęstnika do śmietany
*przygotowany krem starczy na
połowę ptysi przygotowanych według tego przepisu. Jeśli chcemy zrobić krem na wszystkie ptysie należy podwoić
proporcje. Natomiast kiedy nie potrzebujemy aż tyle zmniejszamy o połową ilość
składników na ciasto.
Przygotowujemy ptysie według tego przepisu. Następnie rozdrabniamy tabliczkę czekolady przy pomocy blendera lub
ścieramy na tarce na średnich oczkach. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem,
cukrem waniliowym, zagęstnikiem oraz rozdrobnioną czekoladą. Nakładamy na przekrojone
ptysie krem i zamykamy wierzchnią częścią ciastka. Z wierzchu posypujemy cukrem
pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą. Można podawać od razu po
przygotowaniu. Smacznego!
Podoba mi się ten krem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptysie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają Wasze ptysie! Ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń