Ilość porcji: 4
Składniki:
Na przygotowanie piersi z kurczaka:
- 4 piersi z kurczaka
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki soli
- Szczypta białego pieprzu
- 4 łyżki masła
- ¼ szklanki bulionu
- ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto
- 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%)
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- Sól, biały pieprz, sok z cytryny
Na przygotowanie risotto:
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz, malutki liść laurowy, 2 gałązki natki pietruszki, 1/8 łyżeczki tymianku
Przygotowanie posiłku zaczynamy
od risotto. Na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy
zacznie się pienić dorzucamy cebulę. Podsmażamy aż zmięknie i dorzucamy ryż.
Przesmażamy na średnim ogniu do momentu nabrania szklistej barwy. Następnie dolewamy bulion cały czas mieszając oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Dorzucamy również pozostałe potrawy. Mieszamy i przykrywamy patelnie na około
18 minut pozostawiając na średnim ogniu.. Nie mieszamy podczas gotowania. Warto
jednak mieć przeźroczystą pokrywkę i obserwować ryż. Jeśli ogień byłby zbyt duży
może się zdarzyć, że bulion zbyt szybko wyparuje, a ryż przypali się. Piekarnik
nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Rozkrojone piersi z kurczaka smarujemy
solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Masło rozgrzewamy w naczyniu żaroodpornym
do momentu kiedy zacznie się pienić. Wówczas piersi z kurczaka obtaczamy w
maśle, przykrywamy papierem do pieczenia wyciętym w kształt naczynia i
zamykamy. Wstawiamy do piekarnika. Julia w swojej książce mówi by wstawić na 6
minut a następnie jeśli mięso nie będzie gotowe na 2. My musiałyśmy wstawić
mięso na dobre 18 minut żeby w całym przekroju było zrobione. Piersi są gotowe
kiedy będą jędrne i elastyczne w dotyku. Należy uważać by nie trzymać ich zbyt
długo w piekarniku bo się wysuszą i nie będą smaczne. Po wyjęciu z piekarnika
zlewamy sos powstały w naczyniu żaroodpornym do garnuszka i przygotowujemy sos
winno-śmietanowy. Do zlanego płynu dolewamy bulion oraz białe wino i trzymamy
przez chwilkę na dużym ogniu. Następnie dolewamy śmietanę i kontynujemy gotowanie na
dużym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Piersi z kurczaka
podajemy wraz z rissoto polane sosem winno-śmietanowym i posypane natką zielonej
pietruszki. Smacznego!
Coś pięknego ! Estetyka podania to podstawa dla oka !
OdpowiedzUsuń