Kolejna potrawa z książki „Francuski
szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz
z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą,
kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw.
Ilość porcji: 4
- 4 marchewki
- 1 łyżka cukru
- 1 ½ szklanki wody
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki soli
- Szczypta pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchewkę kroimy w plasterki lub
kostkę. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dorzucamy cukier, połowę masła,
sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut do momentu zmięknięcia marchewki. Jeśli marchewka zmiękła, a cały płyn nie wyparował to
wylewamy go. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dorzucamy
do marchewki masło oraz pietruszkę i jeszcze raz podgrzewamy.
Znalazłam podobny przepis w zeszycie mojej prababci. Jest tylko małaróżnica marchewka jest tarta. Taka marchewka musiała być bardzo popularna skoro Julia Child umieściła ja w sojej książce.
OdpowiedzUsuńPyszna marchewka w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńNiby prosty przepis, a ile daje szczęścia :). Bez marchewki ani rusz! ;)
OdpowiedzUsuń