Jedną z tradycyjnych zup
podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o
wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni
przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z
pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu.
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 5 buraków
- 250ml zakwasu buraczanego
- 100g suszonych grzybów np. prawdziwków
- Przyprawy: 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru, majeranek
Nalewamy około 300ml wody do garnka i moczymy
suszone grzyby przez jakieś dwie godziny. Następnie gotujemy je do miękkości.
Buraki pieczemy w piekarniku (my
piekłyśmy godzinkę w temp 160 stopni), póżniej obieramy i trzemy na tarce na
grubych oczkach. Wywar warzywny podgrzewamy, do wrzącego wrzucamy zioła:
ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz ziele angielskie i utarte buraki. Gotujemy
przez jakieś 10-15 minut. Następnie zupę przelewamy przez sito i odcedzamy
wywar. Dolewamy do niego wywar z grzybów* oraz zakwas buraczany. Barszcz
podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, soku
z cytryny i majeranku. Podajemy z uszkami :)
*Grzyby, które zostały po
namoczeniu możemy wykorzystać do bigosu, uszek, tarty etc.
Nie wyobrażam sobie Świąt bez barszczu :).
OdpowiedzUsuń