Jedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest
tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i
niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :)
Składniki:
- 600g kiszonej kapusty
- 150g suszonych śliwek
- 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki
- Cebula
- olej
- Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz
Grzyby moczymy w wodzie przez
jakieś dwie godziny. Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną
siekamy nożem. Cebule obieramy i kroimy na małe kawałki, smażymy na kapce
oleju. Do garnka przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone,
pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków. Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz.
Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po
około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki.
Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę.
Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu
można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15
minut w temp 180-200 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło.
Uwielbiam taką tartę, boska! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńkapusta z grzybami podana inaczej :) to musi być rewelacyjne w smaku :)
OdpowiedzUsuń