Sałatka jarzynowa gości chyba w każdym polskim domu przy
każdej znaczniejszej okazji. Jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej, a
każda gospodynią ma jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj
prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas:
Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji
- 5 jajek (fantastyczną promocję na jajka: 20 sztuk za 7 złoty znajdziecie TUTAJ)
- 4 ogórki kiszone
- 3 marchewki
- 3 małe ziemniaki
- 2 jabłka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula
- Puszka groszku konserwowego
- Kawałek selera
- 5-6 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Sól, pieprz
- Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek
Warzywa: ziemniaki, marchewki,
seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na
twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy
bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie
ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę
oraz sól i świeżo mielony pieprz. Sprawdzamy smak i ewentualnie dokładamy
przypraw. Sałatkę można podawać w misce lub zawiniętą w wędlinę. W tym celu na
wędlinie układamy nieco sałatki i zwijamy krótszy bok w rulonik. Szczypiorek
sparzamy wrzątkiem by stracił turgor i przewiązujemy zwiniętą wędlinę jak
wstążką. Obcinamy wolne końce i układamy na półmisku. Tak przygotowana sałatka
może czekać na podanie w lodówce nawet na następny dzień ; )
Uwielbiam sałatkę jarzynową, a jeszcze zapakowana w szynce super :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na podanie sałatki :)
OdpowiedzUsuńUrokliwe, odświętne wydanie ulubionej sałatki jarzynowej, a u mnie jej wschodni odpowiednik, który muszę koniecznie spróbować w tym rurkowym wydaniu. :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki sposób podania sałatki - muszę sobie zapamiętać ten patent.
OdpowiedzUsuń