Dzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną kaczkę z jabłkami i
żurawiną. Sama kaczka nie wymaga dużej pracy przy przygotowaniu. Jedynym jej
mankamentem jest długi czas pieczenie. Podczas gdy w całym mieszkaniu unosi się
już pyszny i aromatyczny zapach to my musimy nadal czekać, aż kaczką dojdzie.
Jednak kiedy jest już gotowa to nie można się jej oprzeć. :)
Czas przygotowania: 2h + czas na marynowanie mięsa
- Kaczka wagi około 2kg
- 3,4 kwaśne jabłka
- 4 ząbki czosnku
- Garść suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki oleju
- Łyżka miodu
- Łyżeczka soli ziołowej, majeranku
- ½ łyżeczki pieprzu
- Kilka kulek jałowca
Dzień przed pieczeniem myjemy
kaczkę oraz marynujemy. Mieszamy olej z miodem, przeciskamy do tego czosnek
oraz dajemy przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek i jałowiec. Dokładnie
nacieramy kaczkę z każdej strony, jak i w środku. Tak przygotowaną marynujemy
całą noc w lodówce. Na następny dzień jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda
nasienne. Cześć wkładamy do środka kaczki wraz z połową żurawiny. Resztą
żurawiny posypujemy kaczkę. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego na 180
stopni piekarnika. Często podlewamy ją powstającym sosem. Po godzinie dokładamy
dookoła kaczki pozostałe jabłka i zmniejszamy temperaturę na 160 stopni.
Pieczemy kolejną godzinę podlewając kaczkę. Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas pieczenia sos, przelewamy do garnka oraz podgrzewamy lekko. W 1/4 szklance wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Zabielamy sos uważając by nie powstały grudki. Sos można zmiksować blenderem lub podawać z kawałkami żurawiny. Idealny dodatkiem do tak przygotowanej kaczki będą pyzy. Smacznego! :)
Rany, czemu mam do was tak daleko. Chociaż w innym wypadku nie dałabym się odegnać od waszych drzwi i kaczki. :)
OdpowiedzUsuń