Sos pomidorowy to doskonały dodatek
do pulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić
wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie
prostego sosu pomidorowego.
Ilość porcji: około 4
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Cebule oraz czosnek obieramy.
Cebule kroimy w kostkę. W rondelku umieszczamy olej, następnie wrzucamy cebulę.
Mieszamy, aż cebula się przyrumieni. Do garnka przeciskamy przez praskę
czosnek, mieszamy. Po chwili wlewamy pomidory. Doprawiamy octem winnym, solą i
pieprzem. Dorzucamy również cukier i ostrą paprykę. Całość mieszamy oraz blenderujemy. Dusimy
około 15 minut pod przykryciem. Próbujemy i ewentualnie dorzucamy przypraw. Możemy
podawać ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz