Zupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana
zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy
zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota!
Składniki:
- porcja rosołowa
- dwie marchewki
- dwie pietruszki
- seler
- por
- szklanka ryżu
- Przyprawy: sól, pieprz, maggi
Porcje rosołową myjemy pod
bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy
na gaz. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem, który
pojawił się na powierzchni wody oraz na ścianach naczynia. Garnek wraz z mięsem
płuczemy pod bieżącą wodą. Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy wodą,
tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i
doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem w ziarenkach i solą. Zmniejszamy
ogień, gotujemy około 20 minut i dorzucamy obrane warzywa. W tym samym czasie
ryż umieszczamy w szklance i zalewamy wodą. Po około 10 minutach ryż wraz z
zalewą dolewamy do garnka. Dokładamy łyżkę magii. Mieszamy całość i próbujemy. Doprawiamy
według potrzeb. Czekamy około 10-15 minut aż ryż zmięknie. Można zajadać.Smacznego.
Niby klasyk a ja o tej zupce słyszę po raz pierwszy ;)
OdpowiedzUsuń