wtorek, 7 stycznia 2014

Zupa ryżowa

Zupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota!



Składniki:
  • porcja rosołowa
  • dwie marchewki
  • dwie pietruszki
  • seler
  • por
  • szklanka ryżu
  • Przyprawy: sól, pieprz, maggi
Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem, który pojawił się na powierzchni wody oraz na ścianach naczynia. Garnek wraz z mięsem płuczemy pod bieżącą wodą. Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem w ziarenkach i solą. Zmniejszamy ogień, gotujemy około 20 minut i dorzucamy obrane warzywa. W tym samym czasie ryż umieszczamy w szklance i zalewamy wodą. Po około 10 minutach ryż wraz z zalewą dolewamy do garnka. Dokładamy łyżkę magii. Mieszamy całość i próbujemy. Doprawiamy według potrzeb. Czekamy około 10-15 minut aż ryż zmięknie. Można zajadać.Smacznego.


1 komentarz:

Printfriendly