Dzisiaj propozycja na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Potrawa dość rozpowszechniona w naszym kraju, dostępna również w wersji „słoikowej”.
Jednak wiadomo, co się zrobi samemu to zawsze jest smaczniejsze i zdecydowanie
zdrowsze :) A danie to mimo mnogości składników jest proste w przygotowaniu i nie
powinno nikomu sprawić trudności.
Ilość porcji: 4
Czas
przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka (promocję -20% na cały drób znajdziecie TUTAJ)
- 100g pędów bambusa
- 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- ½ czerwonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Sok z ½ pomarańczy
*Ryż jako
dodatek do dania
Kurczaka myjemy
pod bieżącą wodą oraz kroimy w kostkę. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez
praskę dodając do pokrojonego kurczaka. Całość zalewamy ciemnym sosem sojowym. Mieszamy
składniki i odstawiamy do marynowania. Na głębokiej
patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na
patelnie. Podsmażamy przez kilka chwil, dodajemy nieco wody i smażymy jeszcze
około 5 minut. W tym czasie paprykę, ananasa oraz pędy bambusa kroimy w kostkę.
Dorzucamy na patelnię i chwilkę smażymy. Na patelni robimy na środku dziurę i
wykładamy kurczaka. Obsmażamy go z każdej strony. W między czasie
przygotowujemy sos: wlewamy do miseczki sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet,
koncentrat pomidorowy oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i
dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Kiedy mięso się obsmaży to mieszamy wszystkie
składniki i dodajemy sos. Dusimy około 10 minut, często mieszając na średnim
ogniu. Jeśli sos jest za rzadki dodajemy nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej
w wodzie, jeśli zbyt gęsty dolewamy nieco ciepłej wody. Podajemy z wcześniej
ugotowanym ryżem koniecznie na ciepło. Smacznego!
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to mój faworyt wśród orientalnych dań. Wygląda smakowicie, a piramidka z 2 rodzai ryżu bardzo pomysłowa
OdpowiedzUsuń