Strony

sobota, 8 lutego 2014

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dzisiaj propozycja na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Potrawa dość rozpowszechniona w naszym kraju, dostępna również w wersji „słoikowej”. Jednak wiadomo, co się zrobi samemu to zawsze jest smaczniejsze i zdecydowanie zdrowsze :) A danie to mimo mnogości składników jest proste w przygotowaniu i nie powinno nikomu sprawić trudności.




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
  • 400g piersi  z kurczaka (promocję -20% na cały drób znajdziecie TUTAJ)
  • 100g pędów bambusa 
  • 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Sok z ½ pomarańczy 

*Ryż jako dodatek do dania

Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w kostkę. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę dodając do pokrojonego kurczaka. Całość zalewamy ciemnym sosem sojowym. Mieszamy składniki i odstawiamy do marynowania.  Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy przez kilka chwil, dodajemy nieco wody i smażymy jeszcze około 5 minut. W tym czasie paprykę, ananasa oraz pędy bambusa kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię i chwilkę smażymy. Na patelni robimy na środku dziurę i wykładamy kurczaka. Obsmażamy go z każdej strony. W między czasie przygotowujemy sos: wlewamy do miseczki sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Kiedy mięso się obsmaży to mieszamy wszystkie składniki i dodajemy sos. Dusimy około 10 minut, często mieszając na średnim ogniu. Jeśli sos jest za rzadki dodajemy nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie, jeśli zbyt gęsty dolewamy nieco ciepłej wody. Podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem koniecznie na ciepło. Smacznego!









1 komentarz:

  1. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to mój faworyt wśród orientalnych dań. Wygląda smakowicie, a piramidka z 2 rodzai ryżu bardzo pomysłowa

    OdpowiedzUsuń