Strony

środa, 12 lutego 2014

Pulpeciki z pędami bambusa

Dzisiejsza propozycja to pulpeciki z mięsa drobiowego podane w słodkim sosie z dodatkiem papryki, ananasa i pędów bambusa. Danie proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Choć szczerze przyznam, że bardziej przypada do gustu kobietą aniżeli mężczyzną ze względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu.




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka 
  • 100g pędów bambusa 
  • 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Kromka chleba
  • Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka


*Makaron lub ryż jako dodatek do dania

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika. Jeśli jednak będziemy je gotować to obtaczamy delikatnie w mące. Następnie umieszczamy je w gotującej się wodzie (lub parowniku) na około 20 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebule drobno kroimy. Na patelnie wykładamy cebule i marchewkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki wody. W między czasie kroimy paprykę w kostkę, ananasa oraz pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet oraz ketchup. Całość intensywnie mieszamy. W ½ szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy do patelni. Smażymy około 5 minut. Delikatnie przekładamy ugotowane pulpety. Całość chwilkę gotujemy, aż wszystkie aromaty się przenikną i podajemy. Smacznego!






3 komentarze:

  1. Kocham dania słodko-kwaśne z bambusem i ananasem. Robiłam podobny sosik kiedyś (bez pulpecików). Niestety pozostały już tylko puste słoiczki :-) Muszę kiedyś przejrzeć całego Waszego bloga, bo trafiacie celnie w moje kubki smakowe ;-)

    PS. Co do konkursu, to będzie mi bardzo miło, jeśli umieścicie przepis na swoim blogu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, kolejne pyszne danie o podtekście orientalnym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodko kwaśne danie , coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń