Strony

wtorek, 4 lutego 2014

Zupa kalafiorowa

W chłodne zimowe wieczory nie ma lepszego dania na rozgrzanie niż zupa. Dzisiejsza propozycja to pyszna zupa kalafiorowa. Aromatyczna, rozgrzewająca i dająca poczucie sytości. W dodatku niezwykle łatwa w przygotowaniu. Polecamy!





Czas przygotowania: około godziny.

Ilość porcji: Duży garnek (około 6 talerzy)
Składniki:
·                     porcja rosołowa (promocję -20% na cały drób znajdziecie TUTAJ)
·                     dwie marchewki
·                     dwie pietruszki
·                     dwa ziemniaki
·                     seler
·                     por
·                     kalafior
·                     sól, pieprz

Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem, który pojawił się na powierzchni wody oraz na ścianach naczynia. Garnek wraz z mięsem płuczemy.

Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy dwie szklanki zimnej wody. Doprawiamy ją solą i ziarenkami pieprzu (około 8). Gotujemy 20 minut. W tym czasie obieramy warzywa, kroimy i myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowane składniki dorzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy na ciepło. Smacznego!










2 komentarze:

  1. Swego czasu jadałam ją bez przerwy , potem nadeszły czasy pomidorowej, niedawno era rosołów objęła panowanie w mojej kuchni,. Kalafiorowa powinna powrócić i wydobyć się z czeluści zapomnienia :)
    Pychotka

    OdpowiedzUsuń