W chłodne zimowe
wieczory nie ma lepszego dania na rozgrzanie niż zupa. Dzisiejsza
propozycja to pyszna zupa kalafiorowa. Aromatyczna, rozgrzewająca i dająca
poczucie sytości. W dodatku niezwykle łatwa w przygotowaniu. Polecamy!
Czas przygotowania:
około godziny.
Ilość porcji: Duży
garnek (około 6 talerzy)
Składniki:
Składniki:
·
dwie marchewki
·
dwie pietruszki
·
dwa ziemniaki
·
seler
·
por
·
kalafior
·
sól, pieprz
Porcje
rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek
wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem,
który pojawił się na powierzchni wody oraz na ścianach naczynia. Garnek wraz z
mięsem płuczemy.
Ponownie
wkładamy porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości
przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy
woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy dwie szklanki zimnej
wody. Doprawiamy ją solą i ziarenkami pieprzu (około 8). Gotujemy 20 minut. W
tym czasie obieramy warzywa, kroimy i myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowane
składniki dorzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż warzywa
będą miękkie. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Swego czasu jadałam ją bez przerwy , potem nadeszły czasy pomidorowej, niedawno era rosołów objęła panowanie w mojej kuchni,. Kalafiorowa powinna powrócić i wydobyć się z czeluści zapomnienia :)
OdpowiedzUsuńPychotka
Bardzo lubię.... ;)
OdpowiedzUsuń