Krokiety naleśnikowe z
pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co
z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne!
Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
·
0,5
litra mleka
·
500
g pieczarek
· 200 g żółtego sera
· około 2 szklanek mąki
· 1 jajko
·
1
łyżka oliwy
·
Szczypta
proszku do pieczenia
·
Szczypta
soli
·
Garść
bułki tartej
·
2-3
łyżki margaryny
·
1
łyżka masła
Przygotowanie krokietów zaczynamy
od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy
szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli
ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć
płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto
przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni
rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki doprawiając je solą. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej margarynie. Na przygotowane, jeszcze ciepłe naleśniki kładziemy pośrodku plasterek
żółtego sera. Na to nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane
krokiety obtaczamy w mleku i bułce tartej. Ponownie podsmażamy na złoty kolor.
Powstałe krokiety najlepiej smakują na ciepło z sosem pieczarkowym lub
czosnkowym. Smacznego!
Hahaha.... właśnie nabyłam pieczarki z myślą o zrobieniu takich....
OdpowiedzUsuń....bardzo je lubimy:)))
Ps. co do niemożności picia piwa..... to każdy stan ma swoje plusy i minusy i myślę, że posiadanie małego szkraba daje zdecydowanie więcej frajdy..... ;)) całą resztę jeszcze nadrobisz....:))
Pozdrawiam Was cieplutko.....
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśnikowe napychańce krokietowe.
OdpowiedzUsuńNie pogardzę pieczarkowymi, szczególnie tak urodziwymi.
Uwielbiam krokiety. Szkoda, że tak rzadko je robię. Muszę to nadrobić:)
OdpowiedzUsuń