Dzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do
spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub
ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować
swój ulubiony zestaw :)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 łodygi seler naciowego
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 1 szklanka zielonego groszku
- 60g startego żółtego sera
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano
- Makaron spaghetti dla 4 osób
Nastawiamy duży garnek z wodą
oraz doprowadzamy do wrzenia, solimy i
gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę
obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki.
Selera naciowego kroimy w paski. Do zarumienionej cebuli dorzucamy seler,
marchewkę oraz pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę podsmażamy.
Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym
ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco
przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy
ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na
ciepło posypane serem. Smacznego!
Kocham spaghetti..... :))
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robię jednak mięsne ze względu na mięsożernego Małża.
Takie warzywne właśnie na ostro myślę, że mogłoby przejść..... :))
Warzywne jest super od czasu kiedy dziecię porzuciło jedzenie mięsa myślałam nad tym intensywnie i zgadzam się z Olką nawet mięsożerna męska część rodziny zadowoliła by się spaghetti wg tego przepisu.
OdpowiedzUsuń