Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 5 deserów
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dowolne owoce np.:
- Winogrona
- Banany
- Posypka do dekoracji
- 5 balonów
Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do
wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W
kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony
wkładamy do połowy ich wysokości do miseczki z czekoladą, a następnie delikatnie
układamy na talerzu przykrytym folią aluminiową. Odstawiamy na 30 minut do
lodówki. Po tym czasie ponownie podgrzewamy czekoladę i robimy drugą warstwę
miseczek. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach przygotowujemy
bita śmietanę miksując kremówkę z cukrem pudrem. Wyjmujemy baloniki i
sprawdzamy czy czekolada zastygła. Delikatnie spuszczamy powietrze z baloników.
Powstają czekoladowe miseczki. Układamy w nich wybrane owoce. Na nie wykładamy
bitą śmietanę oraz posypkę. Jeśli nie podajemy ich od razu to po przygotowaniu odstawiamy do lodówki. Smacznego.
Świetny pomysł z tymi balonikami.....
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wygląda.... :)) przydałby się taki pucharek na moje,, smutki,,
Podoba mi się pomysł na deser - bardzo oryginalny:) Prezentuje się idealny. I jeszcze ta czekolada...
OdpowiedzUsuńMrrrrrrr puchar przyjemności! :) Zawsze się zastanawiałam czy sztuczka z balonami działa! Teraz muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń