sobota, 12 kwietnia 2014

Czekoladowa niespodzianka

 Dzisiaj Światowy Dzień Czekolady, a że z nas wielkie fanki tego zacnego wyrobu cukierniczego to nie mogłyśmy odmówić sobie przyjemności przyrządzenia z nim deseru. Forma tegoż deseru nie typowa: miseczki czekoladowe przygotowane na balonach ukrywające pod śmietanową pierzynką pyszne owoce. Jeśli macie deficyty w zastawie stołowej lub zwyczajnie uwielbiacie czekoladę to przepis dla Was!




Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 5 deserów

Składniki:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dowolne owoce np.:
  • Winogrona 
  • Banany
  • Posypka do dekoracji
  • 5 balonów



Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony wkładamy do połowy ich wysokości do miseczki z czekoladą, a następnie delikatnie układamy na talerzu przykrytym folią aluminiową. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie podgrzewamy czekoladę i robimy drugą warstwę miseczek. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach przygotowujemy bita śmietanę miksując kremówkę z cukrem pudrem. Wyjmujemy baloniki i sprawdzamy czy czekolada zastygła. Delikatnie spuszczamy powietrze z baloników. Powstają czekoladowe miseczki. Układamy w nich wybrane owoce. Na nie wykładamy bitą śmietanę oraz posypkę. Jeśli nie podajemy ich od razu to po przygotowaniu odstawiamy do lodówki. Smacznego. 











Dzień czekolady

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tymi balonikami.....
    Ależ to smakowicie wygląda.... :)) przydałby się taki pucharek na moje,, smutki,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł na deser - bardzo oryginalny:) Prezentuje się idealny. I jeszcze ta czekolada...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrrrrrrr puchar przyjemności! :) Zawsze się zastanawiałam czy sztuczka z balonami działa! Teraz muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly