Strony

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Filet z mintaja na parze

Nie cierpię mrożonych filetów z ryb. Zazwyczaj pełno w nich wody, trudno określić gatunek ryby, a ponadto fatalnie się je smaży. Już dawno przekonałam się, że najlepszą opcją na przyrządzanie takiego jedzenia jest zrobienie go na parze. Odpowiednio doprawiony kawałek ryby z parownika jest niezwykle smaczny, a przy tym jego przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę.




Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut


Składniki:

  • Dwa płaty fileta z mintaja (mrożone)
  • Świeży tymianek
  • Cytryna
  • Sól ziołowa, biały pieprz

Filety z mintaja rozmrażamy. Do miseczki ścieramy skórkę cytryny na tarce o małych oczkach, dorzucamy do tego listki świeżego tymianku, sól oraz pieprz. Ja z przyzwyczajenia dałam krople oliwy, ale do gotowania na parze jest to całkowicie zbędne. Powstałą mieszanką nacieramy rybę i odstawiamy na kwadrans (jeśli nie mamy czasu możemy ten etap ominąć). Następnie umieszczamy w parowniku na 10-12 minut w zależności od grubości kawałka ryby. Po tym czasie ryba jest gotowa. Można podawać z ziemniakami z parownika wraz z surówką. Smacznego :)






Zdrowy tryb życia

7 komentarzy:

  1. A no właśnie, ja też już dawno zraziłam się do mrożonych filetów z ryb....i najgorzej to się smaży właśnie mintaja, który po rozmrożeniu jest jak gąbka nasączona wodą a po usmażeniu jak breja....
    Fajny pomysł by spróbować na parze.....wygląda świetnie... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Biorę się za parowanie :-) Odkąd jestem w ciąży zaczęłam dbać o zdrowe odżywianie. Zdążyłam już wypróbować łososia przyrządzanego na parze oraz pulpety mielony. Zastanawiałam się jak wyjdzie parowanie zamrożonych filetów mintaja. Twój wpis zachęcił mnie do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszymy, że wpis okazał się pomocny :)

      Usuń
    2. witam pomysł z mintajem na parze bomba...a da się takiego parowanego dać do zalewy octowej ?

      Usuń
  3. Uwielbiam mintaja - najbardziej podoba mi się w nim, że nie wymaga zbyt wielkiej obróbki termicznej. Jadam go dość często. Równie często przyrządzam łososia. Zazwyczaj przygotowuję go według przepisów znajdujących się pod adresem: https://mowisalmon.pl/

    OdpowiedzUsuń