Niczym Lady
Maccon bohaterka książek Gail Carriger uwielbiam kajmak w każdej postaci. Jako, że niedługo Wielkanoc pomyślałam, że już najwyższy czas wygrzebać stare przepisy na mazurki kajmakowe. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam i teraz zajadam już pyszne ciasto. Polecam każdemu, bo przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu :)
Składniki:
- 1 i ½ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g masła
- 3 żółtka ugotowane na twardo
Dodatki na ciasto:
- Puszka masy kajmakowej (400g)
- Mały słoik powideł
- Rodzynki i płatki migdałów
Na blacie umieszczamy mąkę oraz cukier puder. Do tego
dodajemy pokrojone nożem masło o temperaturze pokojowej oraz przetarte żółtka. Całość
ugniatamy na jednolitą masę i umieszczamy w lodówce na co najmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i
wałkujemy na grubość 1 cm. Umieszczamy
na blaszce lub formujemy dowolny kształt. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach
do zarumienia ciasta na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Na schłodzone ciasto nakładamy powidła. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku i
rozprowadzamy na powidłach. Ozdabiamy przy pomocy rodzynek i migdałów.
Smacznego!
Piekny :)
OdpowiedzUsuńJakie cudeńko..... aż zazdrość bierze....:)) Ten kształt jajka to tak bez formy da się uzyskać...? Co do szafranu w jajkach to jak dla mnie jest wyczuwalny....szerzej o tym u mnie....:))
OdpowiedzUsuńDa się uzyskać kształt jajka bez formy choć brzegi podczas pieczenia nieco się "rozlały" :) jednak nadal były na tyle wysokie by nałożone powidła z kajmakiem nie spływały bokami.
UsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny i zakwitły na nim kwiatki.
OdpowiedzUsuń