Strony

czwartek, 3 kwietnia 2014

Jajka przepiórcze w cieście francuskim

Dzisiejszą propozycją są pyszne jajka przepiórcze z farszem w delikatnym cieście francuskim, które najlepiej smakują na ciepło. Danie to można  przygotować znacznie wcześniej i odstawić do lodówki. Kiedy zbliżają się goście wstawiamy do piekarnika, a po kwadransie mamy gotowe pyszne, ciepłe zakąski.  Do przygotowania kieszonek użyłyśmy gotowego ciasta francuskiego z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. Wówczas nie ma za dużo czasu, a paczkowane ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :)








 Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min)
Ilość porcji: 16
Składniki:
  • 15 jajek przepiórczych ( opakowanie)
  • Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 
  • 350g pieczarek
  • cebula
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • sól

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną wodą i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. W tym samym czasie obieramy cebule i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i smażymy cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki. Całość solimy i smażymy do momentu odparowania całej wody. Ugotowane jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy na nie powstały farsz pieczarkowy. Na jego środku układamy jajko i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zamykamy ciasto francuskie w kieszonki mocno zakręcając brzegi by w trakcie pieczenia ciasto się nie rozwinęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10-15 minut w zależności od ciasta. Obserwujemy kolor kieszonek. Wyjmujemy kiedy cisto się zarumieni. Danie najlepiej smakuje na ciepło, ale można też podawać jako zimne przekąski. Smacznego!










Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię jajka przepiórcze, ale w cieście francuskiej jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ jajecznie u Was....:))
    Przepis na jajeczka w cieście SUPER....nigdy jeszcze nie jadłam jajek tak przygotowanych.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne zdjęcia. Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń