Dzisiejszą propozycją są pyszne jajka
przepiórcze z farszem w delikatnym cieście francuskim, które najlepiej smakują
na ciepło. Danie to można przygotować znacznie wcześniej i odstawić do
lodówki. Kiedy zbliżają się goście wstawiamy do piekarnika, a po
kwadransie mamy gotowe pyszne, ciepłe zakąski. Do przygotowania kieszonek użyłyśmy gotowego ciasta
francuskiego z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. Wówczas nie ma za
dużo czasu, a paczkowane ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić
kilkanaście minut. :)
Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min)
Ilość porcji: 16
- 15 jajek przepiórczych ( opakowanie)
- Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g)
- 350g pieczarek
- cebula
- natka pietruszki
- łyżka masła
- sól
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W
tym celu umieszczamy je w garnku z zimną wodą i gotujemy 3 minuty od momentu
wrzenia. W tym samym czasie obieramy cebule i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy
nieco tłuszczu i smażymy cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki.
Całość solimy i smażymy do momentu odparowania całej wody. Ugotowane jajka
delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i
wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy na nie
powstały farsz pieczarkowy. Na jego środku układamy jajko i posypujemy
posiekaną natką pietruszki. Zamykamy ciasto francuskie w kieszonki mocno
zakręcając brzegi by w trakcie pieczenia ciasto się nie rozwinęło. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10-15 minut w zależności od
ciasta. Obserwujemy kolor kieszonek. Wyjmujemy kiedy cisto się zarumieni. Danie najlepiej smakuje na
ciepło, ale można też podawać jako zimne przekąski. Smacznego!
Bardzo lubię jajka przepiórcze, ale w cieście francuskiej jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńAleż jajecznie u Was....:))
OdpowiedzUsuńPrzepis na jajeczka w cieście SUPER....nigdy jeszcze nie jadłam jajek tak przygotowanych.....
Apetyczne zdjęcia. Gratuluję!
OdpowiedzUsuń