Dzisiaj przepyszne ciasto, które uwielbiają dzieci. Kakaowy
spód, delikatny krem i dodatek bananów sprawiają, ze ciasto uwodzi smakiem. Wprawdzie
na rynku można kupić gotowca do przyrządzenia jednak nie ma to jak samodzielne
wykonanie: wówczas smak jest zdecydowanie lepszy, a i satysfakcja ogromna!:)
Ilość: Mała tortownica
Czas przygotowania: 30-40 minut
Składniki:
- 450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka w biedronce. Są to wówczas 2 paczki i 2,3 sztuki)
- 330ml śmietany kremówki
- 70g masła
- 170g serka mascarpone
- 5 bananów
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około
300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa.
Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco
wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się
chłodzi przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę.
Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz pokrojoną czekoladę. Chwilkę
ubijamy. Wyciągamy ciasteczkowy spód. Nakładamy odrobinę kremu, a na to
układamy banany. Skrapiamy je odrobiną soku z cytryny by nie ściemniały.
Nakładamy pozostały krem formując półkole. Pozostałe ciasteczka kruszyny i rozsypujemy na kremie. Chwilkę chłodzimy i zajadamy. Smacznego!
Ustawiam się w kolejce po kawałeczek, choć już dzieckiem nie jestem :)
OdpowiedzUsuńAle śliczny.... jak prawdziwy....:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam kopiec kreta!!!!!! :) Następnym razem, gdy będę robić spróbuję z mascarpone! To może być ciekawe rozwiązanie :) zawsze robiłam tylko na śmietanie, a ciasto i tak znikało błyskawicznie! :) pychotka :)
OdpowiedzUsuń