Dzisiejsza propozycja to
przepyszne jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą. Idealna propozycja dla osób uczulonych na
jajka kurze, gdyż jajka przepiórcze mogą ze spokojem jeść. Jajka te są ponadto źródełem witamin A, D, B12, B6, cynku, żelaza, potasu i kwasu foliowego. A smak.. hmm
mniam. Jedynym minusem tego dania to delikatność skorupek. Potrzeba ogromnej
ilości cierpliwości by je wydrążyć i ponownie napełnić, jednak dla chcącego nic
trudnego: ) a wygląd i smak dania jest tego warty.
Składniki:
- 5 jajek przepiórczych
- ½ łyżki masła
- ½ łyżki gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią
- Świeżo mielony pieprz
- Bułka tarta
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy
je w zimnej wodzie i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. Po ugotowaniu jajka
w skorupkach kroimy ostrym nożem na pół. Delikatnie wydrążamy. Białko z żółtkiem ugniatamy
widelcem wraz z serem i połową masła. Doprawiamy pieprzem. Farszu nie solimy, gdyż ser
jest wystarczająco słony. Patelnie nagrzewamy z pozostałym masłem. Jajka
maczamy w bułce tartej i układamy na patelni skorupkami do dołu. Chwilkę smażymy do zarumienienia. Gotowe! Smacznego.
Super:)
OdpowiedzUsuńJeej śliczne te jajeczka..:)) przy takich malutkich to było troszkę
OdpowiedzUsuń,, zabawy,, z faszerowaniem....:)) Pozdrawiam.....