Zielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy
go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do
sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną.
Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca
zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 3 zielone ogórki
- ½ awokado
- 0,5l bulionu drobiowego
- Pęczek koperku
- 25g serka topionego
- 2 łyżki śmietany 30%
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Świeże mielony pieprz, sól
Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na
mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól,
obieramy ze skórki i dorzucamy do ogórka. Całość blenderujemy. Bulion
podgrzewamy w garnuszku. Dorzucamy do niego połowę koperku wraz z gałązkami. Po
około 5 minutach dokładamy ogórek z awokado i całość jeszcze raz blenderujemy. Stawiamy
ponownie na ogień. Dorzucamy serek topiony i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w
śmietance i dorzucamy do zupy merdając widelcem, by nie zrobiły się grudki.
Dodajemy sporą ilość pieprzu i odrobinę soli. Dorzucamy pozostały koperek. Podajemy na ciepło. Smacznego.
A ja kocham zupę z zielonego ogórka i awokado więc ta propozycja połączenia jest dla mnie idealna. Wygląda niezwykle apetycznie i zielono. Podkradam przepis
OdpowiedzUsuńWidziałam Waszą zupę z węża :) Miała genialny wstęp :)
Usuń